След силното земетресение, което удари Мароко в петък и взе над 2000

...
След силното земетресение, което удари Мароко в петък и взе над 2000
Коментари Харесай

Много страни изпращат помощ на Мароко след земетресението

След силното земетресение, което удари Мароко в петък и взе над 2000 жертви, голям брой страни изпратиха помощ на бедстващите, съобщава " Ройтерс ".

Тунис изпрати екип в Мароко, който дойде в събота вечерта, с цел да подкрепи избавителните акции. Екипът включва към 50 парамедици, личен състав от профилирано звено и кучета търсачи, оповестиха чиновници на тунизийското вътрешно министерство през днешния ден. Изпратени са още съвременни устройства за термичен мониторинг, дрон за разкриване на жертви под руините и полева болница.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес заяви през днешния ден, че страната ще изпрати избавителни екипи, откакто е получила публично искане за помощ от Мароко. " Това е знак на испанска взаимност и на възприятието за другарство, което сплотява народа на Испания с народа на Мароко ", сподели Албарес пред радио Catalunya. Част от

Испанското военно звено за изключителни обстановки (UME) също ще лети за Мароко, заяви испанската телевизия RTVE.

Франция е подготвена да помогне на Мароко, само че още не е даден знак за това, сподели представител на външното министерство на страната. Министерството открива фонд за вноски на локалните управляващи в поддръжка на дейностите за взаимност. На този стадий са обещани близо 2 милиона евро. Освен това доста френски компании се свързаха с министерството, с цел да заявят, че имат намерение да допринесат за напъните на Франция за поддръжка.

Телекомуникационната група Orange съобщи в събота, че ще отстрани таксите за своите клиенти за закрепени и мобилни диалози до Мароко до 16 септември. Нейните звена в Белгия, Полша, Румъния и Словакия също ще оферират безвъзмездни връзки до Мароко за една седмица.

Израелската национална работа за здравна помощ и незабавна помощ при бедствия " Маген Давид Адом "  съобщи, че нейният началник се е свързал с президента на мароканския Червен полумесец с предложение за помощ. " Представителите на " Маген Давид Адом " се приготвят да заминат в границите на идващите няколко часа ", се споделя в изказването. " Те ще се причислят към делегации от Министерството на здравеопазването и Израелските отбранителни сили. "

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко преди две години, съобщи, че ще отвори въздушното си пространство за филантропични и медицински полети до бедстващата страна. В изказване в събота президентството на Алжир съобщи, че е готово да даде

филантропична помощ и да предложи всички свои материални и човешки запаси в символ на взаимност с мароканския народ,

в случай че Мароко изиска такава помощ.

Турският орган за ръководство на бедствия AFAD съобщи в събота, че 265 филантропични служащи от органа, Турския червен полумесец и други турски НПО-та са в подготвеност да отпътуват до региона на земетресението, ако Мароко изиска интернационална помощ. Турция е подготвена да достави 1000 палатки в засегнатите региони.

Емирът на Кувейт Науаф Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах подреди на държавното управление да обезпечи всички нужни филантропични доставки за Мароко, заяви държавната осведомителна организация KUNA.

Пожарната работа на Тайван разгласи в събота, че е сложила екип от 120 спасители в готовност да отидат в Мароко сега, в който получат указания от външното министерство на Тайван.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР